Miért is szükséges a kazánokat karbantartani?

– először is, mert törvényi szabályozás van rá, hogy kell
– másodszor, mert meghosszabbodik a készülék élettartama, és az jó
– harmadszor pedig, nem veszélyeztetjük magunkat és a környezetünket, az pedig pláne jó

Egy kicsit bővebben:

A földgázellátásról szóló törvény kimondja, hogy „a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább ötévenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról.

Íme a törvényi hivatkozás:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300011.NGM

 

A készülék élettartama: lehet drága asszonykák fényesre takarítják kazánunk dobozát kívülről, attól még nem látni, hogy mi minden tud bekerülni annak belsejébe pl. kéményen vagy vízvezetéken át. Falevél, a por, a pók és madár, a házunk felett lengedező fenyő topoz magja (még jó, hogy mókus nem költözik utána). Létező mindenség lehet. Vízkövesedés pedig rendszeres. Mindenki tudja, hogy a por és a vízkő szinte feleszi az alkatrészeket. A nagyobb, oda nem való dolgoktól pedig max. megfullad szegény készülék. Egy jó nagy porszívózás, mosás, sikálás, esetleges vegyszeres tisztítás, alkatrészek helyes működésének ellenőrzése sokat segíthet abban, hogy ne kelljen kazánt cserélni sokkal hamarabb, mint ahogy rendszeres gondoskodás mellett úgy egyébként kiszolgálna. Ráadásul, ha a kazán végre lélegzethez jut a sok tömőanyagtól és szabadon áramolhat benne minden erőlködés nélkül, aminek kell, akkor a hatásfok is javulhat.

Egy elhanyagolt kazán igenis valós veszély forrás. Nem véletlenül van rá törvényi szabályozás, és az sem véletlen, hogy a mosógép karbantartására pedig nincs. A kazán hibás működése akár nagy galibát is okozhat, míg a mosógéppé kellemetlenséget. Szóval a kazánt a tudatunkban el kell távolítani a lakhelyünkhöz tartozó általános háztartási berendezések kategóriájából. Teljesen más szemmel tekintsünk rá. Lehet bagatell példa, de mint drága autónkra, amit szintén rendszeresen karbantartunk, hogy nehogy pont a pályán száguldva essen be a fék a lábunk alatt.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Vélemény, hozzászólás?