Milyen költségekkel számolhatunk, ha kazánunkat nem karbantartjuk?

 

A gázkazánok égői, hőcserélői elszennyeződnek, vagy belső vízlerakódás keletkezhet, ami egyrészt csökkenti a készülék élettartamát, hatásfokát, másrészt a külső és/vagy belső szennyeződés egyfajta hőszigetelő réteget képezhet, amely pedig akadályozza a hőleadást. Abba nyugodtan gondoljunk bele, hogy ahogy a letisztított vízcsapunkon egy hét után már jól láthatóan terjed a vízkő, ez ugyanúgy működik a kazánunk belsejében is, csak egy kicsit gyorsabban, mert hőleadáskor az ásványi anyagok hamarabb kiválnak a vízből. Más alkatrészek pedig elállítódhatnak, elkophatnak, emiatt szintén csökkenhet a kazánok működési hatékonysága.

S hogy még bonyolítsuk az életünket, a gázban lévő porszerű szennyeződések is tudnak galibát okozni, még pedig eltömíthetik az égőtálcát és a fúvókákat, megváltoztatva ezzel az optimális égéshez szükséges gáz-levegő keveredés arányát.

Végére hagyva a legfélelmetesebbet, ha a nyílt égésterű (“B” típusú ) kazánok ajánlott karbantartásai elmaradnak, megnő a szénmonoxid keletkezésének veszélye. És most direkt nem is említem a kéményen keresztül beesett szemeteket.

A fent említett elhasználódott, elkoszolódott, eltömődött alkatrészek cseréjére kényszerülhetünk adott esetben, amelyek árai a meghibásodás mértékétől, illetve a kazán típusától nagymértékben függ, de azért valami -tól-ig árakat megpróbálok összegondolni:
– vízkő –> hőcserélő csere –> 40.000 – 150.000 Ft.
– vízkő, vagy egyéb szennyeződések –> szivattyú meghibásodás –> 25.000 – 60.000 Ft
– gumimembrán elöregedés–>tágulási tartály membrán szakadás –> 15.000 – 25.000 Ft
– tűztér szigetelések megsérülése, tűztér szétégése –> 5.000 – 20.000 Ft
Ezek csak az alkatrészek árai, a munka-és a kiszállás díja nincs benne.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Vélemény, hozzászólás?