Kémények karbantartása

Egy picit kitérnék a kémények karbantartására is, hiszen szoros szimbiózisban él a kazánunkkal, a fűtési rendszerünknek ez is része.
Annak ellenére érintem a témát, hogy nekünk, kazánpátyolgatóknak már nem szakterülete, nem is szabad hozzányúlnunk, de mégis komolyan függ tőle kazánunk és saját magunk testi épsége. Az egy dolog, hogy szemét hullik a készülékünkbe, de a hulladék szűkítheti a kémény keresztmetszetét egészen eldugulásig fajulva. Ha ez megtörténik, a szénmonoxid a nyílt égésterű kazánok esetében visszaáramolhat. Sajnos van még más egyéb kockázata is, ugyanis a családi ház tüzek nagyja pont a nem megfelelő műszaki állapotú kémények miatt következnek be.
Mivel a kéménnyel való nem foglalkozás komoly veszélyekkel jár, ezért erre is találtak ki rendeletet (63/2012. (xii.11.) bm rendelet), mely szerint évente egyszer meg kell ejteni a műszaki felülvizsgálatot. (Az időlegesen használt ingatlanok esetében elég négyévenként.)
A zárt égésterű készülékeknél más lesz a helyzet, ott a rendszer működése miatt semmi nem tud a kéményben megmaradni, amit beszív, az meg sem áll a kazánig, így az égő tálcában gyűlik össze mindenféle cucc. Előfordult, hogy szénné pirult darázshalmazt takarítottam ki onnan.
A műszaki felülvizsgálatot nem a kéményseprős társaság végzi! Ők csak ellenőriznek és jegyzőkönyvet vesznek fel. A kéményseprők szerepe és feladatuk igen nagy misztikumnak számít, sajnos nem túl jó értelembe véve. Tehát ha nem ők, akkor kik végezhetik el a műszaki felülvizsgálatot, ki tudja nekünk kitakarítani, rendbe rakni? Ezt a következő bejegyzésben fejtegetem, továbbá a kéményseprők “misztikus” világát is.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Vélemény, hozzászólás?