Gázkazán, Beretta, karbantartás, szerviz, beüzemelés, gázszerelő, kivitelezés, tervezés, konzultáció
 
Szénmonoxidról

Szénmonoxidról

Fűtésszezonban, mikor is a kazánok szépen sorjában vannak bedurrantva fűtésre, nem csak annak leállása okozhat bosszúságot és gondot meghibásodás esetén. Lehet egy sokkal veszélyesebb momentum, amihez igen nagy figyelmesség és hanyagság teljes elhagyása szükséges a baj bekövetkeztének elkerüléséhez. Ez pedig a szénmonoxid szivárgás.
Amennyiben ha a gázberendezéseink, kályháink, tűzhelyeink szabályosan(!), engedélyezett(!) műszaki dokumentáció szerint(!) lettek kiépítve, illetve rendszeresen vannak ellenőrizve, takarítva, karbantartva és rendeltetésszerűen vannak üzemeltetve, akkor a szénmonoxid mérgezése jóformán kizárt.
Mindenkinek könyökén jöhet ki a téma, ráadásul ez is olyan kategóriába esik sokszor, hogy ez is csak mással történhet meg, pedig katasztrófához mindig olyan hiba vezet, amiről véletlenül elfeledkeztünk, vagy ‘ejj ráérünk arra még’ avagy ’20 év alatt eddig rendben működött’ hozzáállás.

Szénmonoxid leggyakrabban akkor keletkezik, ha a fűtő- és tüzelőberendezésekben nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag.
Amennyiben égéstermék-elvezető nem megfelelően vezeti el a mérges gázokat, vagy nem megfelelően történik a készülékek üzemeltetése, veszélyes mennyiségben keletkezhet szénmonoxid a tökéletlen égés során.

De mivel is állunk szemben?
A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely a földgáz, fa, szén, faszén, fűtőolaj, parafin, benzin, propán, bután, stb. anyagok égése nyomán keletkezik. Erősen mérgező gáz, jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni.
A szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak kicsit könnyebb. Bár a szén-monoxid jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is erősen keveredik, így helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze).

„Az elmúlt hétvégén az ország tűzoltói tizenegy olyan esethez vonultak, ahol vagy a kéménnyel volt gond, vagy a szén-monoxid veszélyeztetett emberéletet. Akadt, ahol a füstelvezetőben lerakódott korom égett, de olyan eset is előfordult, hogy egy beszakadt kémény miatt áramlott vissza a lakásba a füst. Október első kilenc napjában összesen tizenhat kéménytűzhöz és tizenhárom szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat.”
Ez egy friss cikk, amit a BM Katasztrófavédelem tett közzé:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php…

Vélemény, hozzászólás?