Gázkazán, Beretta, karbantartás, szerviz, beüzemelés, gázszerelő, kivitelezés, tervezés, konzultáció
 
Kazáncsere előtt állok…

Kazáncsere előtt állok…

Milyen főbb szempontokat vegyünk figyelembe?

– Mekkora lakóteret kell befűteni, mennyi, mekkora radiátort fogunk használni és lesz e padlófűtés.
– Csak fűtésre van szükségünk, vagy használati meleg vizet is szeretnénk vele készítteteni. Ha igen, ez esetben két lehetőségünk van:
1.
Választhatunk kombi cirkót. Meleg víz készítése átfolyós technológián alapul, a 24 kWatt-os nyáron maximum 12 liter /perc, télen 9 liter/perc használati meleg vizet tud előállítani, a 35 kWatt-os pedig, nyáron 14-15 liter/perc, télen 11-12 liter/perc. Csak egy csapot tud kiszolgálni egy időben. Nem lehet a meleg vizet csorgatni, mert érzékelnie kell minimum 5 liter víz átfolyást a bekapcsoláshoz a tárolós megoldással szemben, ahol is a tárolóból úgy engedem a vizet, ahogyan csak jólesik. Erre nem lehet indirekt tárolót rákötni. Így hát a tárolós a másik választási lehetőségünk.
2.
Szóval a másik lehetőség olyan kazán, ami csak fűt, azonban tudunk indirekt tárolót rákötni, ami minimum 100 liter vizet melegít és tárol. Ennek nagy előnye, hogy több csapot is ki tud szolgálni egyszerre egy időben. További előny még, hogy kiépíthető a cirkulációs kör külön szivattyúval, melynek az a jelentősége, hogy igény esetén, akár a nap 24 órájában is azonnal folyik a meleg víz, még a tárolótól legmesszebb eső csaptelepen is.

Fűtőkazán tárolóval olyan helyre ajánlott, ahol minimum három helyen van meleg vízvételi lehetőség, több személy lakik, így van mód egy időben mosogatni a konyhában és zuhanyozni a fürdőszobában.

A fűtő és az átfolyós kazán árbéli különbsége nem sok (kb. 10.000 Ft), azonban a tároló 100.000 Ft + kb. 40.000 Ft egyéb anyagköltség.

– Ha kazán által készült meleg vízre nincs szükségünk, mert például már van villanybojlerünk, akkor kb. 100-120 nm fűtőterületig elég egy kisebb teljesítményű, 12 kWatt-os fűtőkészülék. Ehhez kis teljesítménye miatt nem tudunk tárolót kötni.
– Kazán helye. A kondenzációs kazánok porondra lépésével igazából jelentősége nincs. Zártak, csendesek, esztétikusak, falra szerelhetők. Vannak gyártók, akik gyártanak álló kondenzációs kazánokat is (pl. Riello), amik már nagyobb teljesítményükkel alkalmasak akár egy társasház ellátására, viszont rendelkeznek is erre alkalmatos helyiséggel, például a pincében.
– A következő, de talán az legfontosabb szempont kazán vásárlása esetén, annak szerviz hálózata és alkatrész ellátottságának megbízhatósága és minősége.
– Régi kazánoknál jelentősége lehetett a zajszintnek, de manapság már nincs számottevő különbség, így választásnál ez nem szempont.
– Továbbá és nem utolsó sorban milyen gyártóra essen a választásunk. Nem tagadom, hogy Beretta szervizpartnerként abszolút elfogult vagyok és nem is vitás, hogy mit ajánlok nagyon melegen. Természetesen a Berettát. A kedvező árai mellett megbízható gyártóról van szó, megbízható termékekkel, de igazából számomra a leges-legfontosabb: alkatrészek mindig elérhetőek raktárkészletről.

http://www.beretta.hu

Vélemény, hozzászólás?