Gázkazán, Beretta, karbantartás, szerviz, beüzemelés, gázszerelő, kivitelezés, tervezés, konzultáció
 
EPH védelem

EPH védelem

Minden újonnan létesített gázhálózatnál a szolgáltató érintésvédelmi nyilatkozathoz köti a beüzemelőket. Ellenőriznünk szükséges az EPH (Egyenpotenciára hozó hálózat) meglétét, gázbojler, gázkazán, gáztűzhely bekötése során.

De mi is az az EPH?
“Minden olyan épületet, ahol védővezetős érintésvédelmi módot használnak, egyenpotenciálra hozó hálózattal (EPH) kell kiépíteni, mely szorosan összefügg a belső villámvédelmi rendszerrel. A létesítményekbe beépített nagy kiterjedésű fém alkotó elemeket, csőhálózatokat földeléseket be kell kötni az EPH rendszerbe. Célja, hogy megakadályozza a veszélyes potencálkülönbségek kialakulását. A villámok áramának fele az épületen belül halad le, az EPH rendszer megakadályozza az esetleges másodlagos kisüléseket.”
Továbbá az EPH hasznos hatása a fűtésrendszerre a következő: a csövek potenciál különbségéből, illetve a fűtésvíz jelenlététől oxigén diffúzió jön létre, ha az EPH nincsen kiépítve. A víz, mint egy galvánelem, összemossa a potenciál különbséggel rendelkező csöveket és kialakul a fűtés rendszer idő előtti elhasználódása (csövek szétrohadnak, szelepek beállnak, áramlási holterek eldugulnak).

Személyesen, a saját bőrünkön is tapasztalhatunk potenciál különbséget.
Ha például pont egy susogós, műanyag mackó alsóban flangálunk otthon, észrevétlenül is feltöltődvén egy kis elektromossággal, hozzáérvén a vízcsaphoz egy kivédhetetlen, fájdalmas kisülést okozván magunknak, nos akkor is egy potenciálkülönbséget élhettünk meg. Potenciálkülönbség lép fel akkor is, amikor mondjuk a hálószobában a konnektorba bedugott hibás vezeték hozzáér a radiátorunkhoz és a ház túl oldalán található radiátoron békésen pihenő macskát sem kímélve, végig fut a 220 Volt.

Szóval, amikor hívjuk a villamossági szakembert készülékünk beüzemeléséhez, és kérdezi, hogy EPH védelem meg van e, akkor bizony most már okosan bólogatunk és lelkesen megmutatjuk neki a nyilatkozatot és azt, hogy hol tudja azt ellenőrizni. Ha a képen látható sárga-zöld vezetéket látjuk, ami az EPH vezetékeknek szabvány színei, akkor sok problémánk már nem lehet.

Forrás:
http://www.villanyszaklap.hu/…/1058-eletszeru-helyzetek-az-…
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rint%C3%A9sv%C3%A9delem

Vélemény, hozzászólás?