Gázkazán, Beretta, karbantartás, szerviz, beüzemelés, gázszerelő, kivitelezés, tervezés, konzultáció
 
Hogyan védekezhetünk a szén-monoxid ellen?

Hogyan védekezhetünk a szén-monoxid ellen?

Mivel a kazánunkra és kéményünkre, ha minden rendben van, akkor szakember egy évben csupán egyszer néz rá az ellenőrzés/karbantartás során, mi pedig felhasználók nem igazán tudjuk mi történik velük azon kívül, hogy meleg van a lakásban és jön a forró víz.
Márpedig semmi sem működik tökéletesen örökkön-örökké, így ahogy bármilyen hibajelenség, a szén-monoxid hirtelen felbukkanása a levegőben is okozhat kellemetlen meglepetéseket.
A szén-monoxidot természeténél fogva nem fogjuk észrevenni, így kell egy kis segítség a baj elkerüléséhez.
Az erre kitalált szén-monoxid jelzők sorát gyártják, azonban ezek igen nagy része megbízhatatlan. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve elvégezte a szén-monoxidmérők országos ellenőrzését, ami alapján készült egy megbízható (pozitív)- és megbízhatatlan (negatív) szén-monoxid lista, melyet elérhetővé tettek a www.kormany.hu és a www.nfh.hu honlapokon. Vásárlás előtt igen erősen javallott tájékozódni, hogy melyik készülékre bízzuk az életünket:

Szén-monoxid-érzékelők pozitív listája letölthető: >>innen<<
Szén-monoxid-érzékelők negatív listája letölthető: >>innen<<
http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/7984

„Tanácsok:

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.”

Forrás:
http://www.nfh.hu/node/7984

Vélemény, hozzászólás?