Milyen kazánom van otthon?

 

 

 

 

 

 

 

 

Még mielőtt nagy lendülettel beleállnék egy karbantartás feladat listájába, nem árt tudni, kinek milyen kazánja van otthon, mert a tennivalók köre és a karbantartás árak ennek függvényében változnak. Ráadásul, amikor felemeljük a telefont, hogy hívjuk a szakemberünket éves karbantartásra, célszerű is az alábbi válaszokkal előre készülni:
– Nyílt égésterű vagy zárt, vagy kondenzációs kazánunk van
– Milyen gyártmány
– Mi a kazán típusa/fantázia (minden készülékről leolvasható!)
– Kombi vagy csak fűtő

Ha ezeket a válaszokat tudjuk, akkor a szakember fel tud készüli és nagyobb hatékonysággal tud dolgozni.
Az első gondolatjeles fogalmakat kicsit jobban kidolgozom, a többivel szerintem általában véve mindenki tisztában van.

– Nyílt égésterű vagy más néven atmoszférikus gázkazán: A nyílt égésterű vagy más néven atmoszférikus gázkazán égéstere nincs elzárva, az égéshez szükséges oxigént a lakásunk légteréből nyeri, keletkező füstgáz pedig a kéményen keresztül gravitációs úton távozik. Hátránya hogy a elhasználja lakásod levegőjét. Nagyon fontos a levegő pótlása, a kémény megfelelő huzatának biztosítása.

– Zárt égésterű, turbós gázkazán: saját környezetétől elzárt. Ő az égéshez szükséges levegőt egy kiépített csövön keresztül házon kívülről nyeri. A kazán füstelvezetését egy ventilátor biztosítja, ezért nincs szükség túl méretes kéményekre.

– Zárt égésterű, kondenzációs gázkazán: A lényege, hogy a kazánok a gázok elégetése során jelentős mennyiségű vízgőzt termelnek, amiben rejtett hő létezhet. A hagyományos gázkazánoknál ez a víz és hője csak elvezetődik a kéményen át. A kondenzációs kazán képes eme vízgőz hőenergiájának kinyerésére. A folyamatban füstgáz lehűlése során a benne lévő vízgőz kondenzálódik.

Most már tudjuk milyen készülék morog a sarokban, így tudjuk, milyen teendőkből áll össze maga a karbantartás. Folyt. köv.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Vélemény, hozzászólás?